Onder een hemel van sproeten van Alex Boogers

Onder een hemel van sproeten van Alex Boogers

Pareltjes in de boekenkast.

 
Een of twee keer in de week ben ik in de bieb te vinden. Meestal kijk ik dan alleen in de kast met nieuwe en actuele boeken.
Het is altijd weer een uitdaging om mooie boeken te vinden. Ik weet niet precies waar ik mijn keuze op baseer. Natuurlijk zoek ik naar boeken  waar ik van gehoord heb of over gelezen heb. Maar vaak zijn het ook hele triviale dingen die bepalen welke boeken ik mee naar huis neem; een mooie cover of een bijzonder titel die me raakt.
 
Onder een hemel van sproeten
Twee weken geleden ben ik op die manier op een prachtig boek gestuit. Een boek van Alex Boogers; Onder een hemel van sproeten.
In het boek is het 2009, een troosteloze wijk in Rotterdam.
Voor Harvey is de ene dag precies hetzelfde als alle andere. Zijn buurmeisje Amy draagt een verschrikkelijk geheim met zich mee. De enige die ze vertrouwt is Jacob, een oude man wiens dierbare herinneringen zijn gestorven met zijn vrouw. Hun levens, hun verhalen en uiteindelijk ook hun geheimen, raken verstrengeld met elkaar.
 
Mijn mening
Het boek heeft een prachtige sfeer. Het gaat over leven en overleven, overlevingsdrang, hoop en vriendschap. Tegen de achtergrond van een rauw decor. En het gaat over tegenstellingen tussen arm en rijk, jong en oud, wit en zwart. De hoofdpersonen zijn kwetsbare personages maar ze laten ook veel kracht zien. De kracht die ze elke dag opbrengen om hun leven te leven. Het is ook een hele indringende roman, geen vrolijk onderwerp en geen vrolijke dialogen maar prachtig en meelevend geschreven. De kern van het boek, waarin beschreven wordt wat er met Amy is gebeurd, had voor mij korter en minder expliciet gemogen. Maar verder alleen maar lof voor deze schrijver. Echt een pareltje. Ik ga zeker meer lezen van hem.
 
Mijn keuze
Dit boek viel me dus op vanwege de bijzondere titel. En ik zag een bespreking door het boekenpanel van DWDD. Zij spraken over een krachtig boek en een roman die we niet mogen missen. Deze opmerking was in mijn hoofd blijven hangen.
 
Waar baseer jij je keuze op als je in de bibliotheek of boekwinkel staat?
 

2 Replies to “Onder een hemel van sproeten van Alex Boogers”

  1. Ik baseer mijn keuze op de titel. Als die mijn aandacht trekt, lees ik de kaft en als die me bevalt, koop of leen ik het boek.