December

December

December is de maand van de lijstjes;

verlanglijstjes, boodschappenlijstjes, en to do lijsten. Maar ook lijsten met genomineerden voor bijvoorbeeld de beste sportman (Tom Dumoulin)/ sportvrouw (Dafne Schippers), sportclub (de Oranje Leeuwinnen natuurlijk)  en de beste politicus van 2017 (Thierry Baudet). Deze blog schrijf ik met op de achtergrond de Top 2000. Voor velen een bekende en zeer geliefde lijst en een vast onderdeel van de laatste dagen van het jaar
 
Ook in de boekenwereld wordt aan het eind van het jaar de balans opgemaakt; welke boeken zijn uitgegeven, hoe goed werden ze verkocht en wat zijn de favorieten van de lezers en de boekhandelaren zelf? De meeste kranten wagen zich aan een verkiezing van het beste boek van het jaar. Maar ook de lezersplatforms Goodreads en Hebban en Libris boekhandels kiezen de beste boeken van het jaar. De keus is gebaseerd op verschillende zaken: de keus van journalisten en recensenten, de smaak van de lezer of de verkoopcijfers bepalen wat het beste boek van het jaar is
December is een maand van terugblikken en vooruit kijken. " Lijstjes zijn rituele pogingen om systeem aan te brengen in een ongrijpbare en complexe wereld", las ik in de Volkskrant. En wie maakt er vandaag de dag geen lijstjes, al is het maar een (digitale) boodschappenlijst.
 
De laatste weken kwam ik verschillende 'beste' boekenlijsten tegen:
De Volkskrant kwam met de 51 beste boeken. Hun winnaar is het boek van Nicole Kraus, Donker woud. 
 
Het NRC schreef een boekenwedstrijd uit, wat is het beste boek van het afgelopen jaar?  Wees onzichtbaar van Murat Isik, is de winnaar.
 
Libris benoemt op zijn website de beste boeken van 2017, onderverdeeld in verschillende categorieen.
 
De website Goodreads somt de ' most popular books of 2017' op
 
En mijn eigen favoriete boekhandel Adriaan Heinen in Den Bosch kan natuurlijk niet achterblijven en benoemde hun favorieten voor het afgelopen jaar.
 
Concluderend sneeuwt het dus jaaroverzichten. Zelf maak ik rond deze tijd ook graag een lijstje met mijn mooiste boeken van dat jaar. Mijn beste boeken van 2017 zijn:
- Eugen O. Chirovici, Het boek der spiegels
- Eva Meijer, Het Vogelhuis
- Nino Haratischwili, Het Achtste leven
- Sandor Marai, Kentering van een huwelijk ( herlezen, een van mijn favoriete schrijvers)
- Alex Boogers, Onder een Hemel van Sproeten
- Griet op de Beeck, Het beste wat we hebben
 
Welke boeken zijn jouw favorieten van het afgelopen jaar? Laat het me weten
Ik wens jullie alvast een heel mooi nieuw (lees)jaar.