Het achtste leven van Nino Haratischwili.

Het achtste leven van Nino Haratischwili.

Een indrukwekkend boek

Het Achtste Leven van Nino Haratischwili is in alle opzichten een indrukwekkend boek. Alleen de omvang al; 1269 bladzijden.
Maar ook het prachtige verhaal, de mooie schrijfstijl, de tijd die het omspant, van 1900 tot nu, de personages en hun lotgevallen, de vorm waarin het verhaal gegoten is. Alles heeft indruk op me gemaakt.

Het verhaal speelt zich af in Georgie en de Sovjet Unie. Het is een familie- epos over zes generaties van de familie van een chocolademaker. Nitsa is de verteller in het boek. Zij vertelt het vaak dramatische verhaal van haar familie aan haar nichtje van 12; Brilka. Zij is de laatste telg van de familie en is weggelopen om de sporen van haar oudtante te volgen.
Soms stapt Nitsa uit het verhaal en spreekt ze over het vertellen van het verhaal. Deze perspectiefwisseling maakt het boek spannend en laat je plotseling met een andere blik naar het boek kijken.

Het boek bestaat uit acht delen en beschrijft acht levens van de famieleden van de chocolademaker. Het achtste deel; dat van de jongste telg Brilka, is blanco. Zij moet haar eigen verhaal schrijven, haar eigen weg vinden. Steunend op de levens van haar moeder, tante, oudtantes, grootmoeder, overgrootvader en overovergrootmoeder.
Door het hele boek heen speelt een oud recept voor een verrukkelijke chocoladedrank een belangrijke zelfs magische rol. Dat recept is van de stamvader van de familie en zo blijft zijn invloed op hen merkbaar, prachtig.

Het is lang geleden dat ik zo onder de indruk was van een boek.
Lees dit boek! Je moet er even voor gaan zitten. Maar als je er, net als ik, zo door gegrepen wordt dan is het de moeite meer dan waard.

2 Replies to “Het achtste leven van Nino Haratischwili.”