De Cirkel

De Cirkel

Hoe neemt sociale media ons leven over

De Cirkel
Enige tijd geleden las ik het boek De Cirkel van Dave Ergers. Het boek was beklemmend en eng. Dave Eggers gaat uit van de bestaande wereld van sociale media en gaat een stapje verder. Dat leverde een verontrustend en actueel boek op.
Wat gebeurt er met ons als giganten als Google en Facebook de overhand krijgen en steeds meer onze werkelijkheid gaan bepalen?

Toekomstmuziek
Toekomstmuziek? Ver van mijn bed show? Ik dacht het niet. De uitvergrote wereld van dit verhaal komt met rasse schreden dichterbij. We zijn al verslaafd aan onze telefoons, aan de mooiere wereld die sociale media ons voor willen spiegelen. Er zijn al, vooral jonge, mensen die hun werkelijkheid laten kleuren en bepalen door Instagram, Facebook en YouTube.
Met meer psychische klachten en zelfs suïcides als gevolg.

Wet voorschrijven
Wat als sociale media ons de wet gaan voorschrijven? Als het, net als in het boek, asociaal wordt gevonden als je zaken niet deelt? Als men volledige transparantie en verbondenheid van je eist?  Onze privacy zal steeds minder of absoluut niet meer van belang worden gevonden. Dit klinkt niet zo vreemd, toch? Dit gebeurt al en we staan erbij en kijken ernaar.
Dave Eggers schetst een beklemmend toekomstbeeld. Kunnen we hieraan ontkomen? Hoe doen we dat?
Facebook en Google weten al van alles over mij. Dat beangstigt me soms. Als ik iets zoek via een zoekmachine van Google krijg ik vrijwel meteen reclames over dat onderwerp. Wil ik dat? Vindt Google het belangrijk wat ik wil?

Belangrijk en voorspellend boek
De Cirkel is een belangrijk en zeer actueel boek. Het wordt zelfs vergeleken met boeken als 1984 van George Orwell
Is dit louter literatuur, kunst of voorspelt dit boek onze toekomst?

Zie ook een recensie in Trouw

Dit boek is ook verfilmd